Hoe zit het met de verschillende soorten parfum?

Hoe zit het met de verschillende soorten parfum?

Je vraagt je vast wel eens af wat alle verschillende benamingen voor parfums betekenen. Je hebt eau de toilette, eau de parfum, eau de cologne en parfum. Wat betekenen deze benamingen en wat houden deze verschillende soorten parfums precies in? Wij leggen het je uit.

Parfum

We beginnen met parfum, parfum is een mengsel van verschillende soorten geurstoffen in een oplosmiddel, dit oplosmiddel is vaak alcohol. Parfum heeft de hoogste concentratie van een geur. Parfum bevat ongeveer 20% tot 30% aan geurbestandsdelen maar dit verschilt ook per merk. Door dit hoge percentage is parfum vaak ook duurder dan eau de toilette. Dit komt omdat je een parfum langer kan gebruiker door het hoge percentage, door dit hoge percentage hoef je maar een paar druppels van de parfum te gebruiken en je kan er de hele dag mee doen. Bijvoorbeeld een eau de toilette ruik je na een paar uur al niet meer.

Eau de parfum (EDP)

Eau de parfum heeft een wat minder hoog percentage deze zit namelijk tussen de 15% en 20%. Deze vorm wordt meer gekocht dan parfum. Dit komt omdat het een percentage heeft waardoor de parfum lang blijft hangen, dit verschilt ook weer per merk, maar eau de parfum wel echt goedkoper is dan parfum.

Eau de toilette (EDT)

Het percentage van eau de toilette is nog weer lager dan eau de parfum, deze zit tussen de 5% en 15% geurbestandsdelen. Dit is de meest gekochte vorm van parfum, deze variant is nog weer goedkoper dan eau de parfum en parfum. Van origine was eau de toilette bedoeld als een verfrissende body spray. Eau de toilette kan dus halverwege de dag weer opgespoten worden om de geur weer te versterken omdat deze minder goed blijft hangen.

Binnen de geur bestaat er ook een verschillende opbouw, je hebt topnoten, hartnoten en basisnoten. Wil je hier meer over lezen. Lees dan onze blog over geurnoten.

Eau de cologne  (EDC)

Deze vorm heeft een van de minste geurbestandsdelen, deze heeft maar 2% tot 4%. De eau de cologne is ooit ontstaan als naam voor een lichte, frisse geur met citrus oliën.

Eau Fraiche

Dan als laatst komt eau fraiche, deze heeft de allerminste geurbestandsdelen en zit tussen de 1% en 3%. Deze worden verdund met water en maakt het dus anders dan eau de cologne.

Mijn geur is weg na een aantal minuten?

Heb je er wel een last van dat je zelf je eigen geur naar een paar minuten niet meer ruikt? Dat ligt niet aan de parfum. Je hersenen raken gewend aan de geur, en filteren deze automatisch weg. Andere die niet continue bij je in de buurt zijn ruiken de geur nog wel. Het is dus niet slim om te blijven spuiten want dit kan ervoor zorgen dat de geur te heftig wordt.

Tip: We raden je aan om elke maand een nieuw geurtje te proberen, dit kan ervoor zorgen dat je meer complimentjes ontvangt.

Bij Riklis Karto verkopen we alleen Niche Parfum, tegen een maandelijks bedrag van 22 euro kan je elke maand een nieuwe geur ontvangen. Kijk hier voor ons assortiment.

Gerelateerde berichten