Alles over parfum: wat zijn geurnoten?

Alles over parfum: wat zijn geurnoten?

Het verschil tussen de verschillende bestanddelen van parfum  

Noten gebruiken componisten bij het maken van muziek, maar een noot is in de parfumwereld een ander woord voor ingrediënt. Een parfum bestaat uit verschillende bestanddelen. Als we het vergelijken met muziek kun je zeggen dat sommige geurnoten zijn licht en subtiel, en anderen juist intens en complex. Het is je vast weleens opgevallen dat een parfum niet de hele dag hetzelfde ruikt. Dit komt omdat een parfum uit verschillende lagen is opgebouwd en gedurende tijd veranderd van geur. De verschillende fases kunnen worden verdeeld in: topnoten, hartnoten en basisnoten.

Topnoten – houden 1 tot 2 uur aan 

Topnoten zijn geuren die dominant zijn, dit is de eerste geur die vrijkomt wanneer je de parfum hebt opgespoten. Deze geur geeft de allereerste indruk van de parfum die je gekozen hebt, daarom zijn deze noten erg belangrijk. Na een paar minuten zul je merken dat de dominante geur zal vervagen want topnoten bevatten vluchtige moleculen die snel verdampen. Typische topnoten zijn citrusgeuren en groene bestanddelen.  

Hartnoten – houden 4 tot 5 uur aan 

Hartnoten zijn de geuren die vrijkomen nadat de topnoten na enkele minuten beginnen te vervagen.  Het hart van de parfum is de belangrijkste fase, dit is ook de geur die gedurende dag het langst aanwezig is. Deze noot bepaalt in wezen het echte karakter van de parfum en geeft een extra dimensie aan de topnoot. Dit bestanddeel bestaat vaak uit fruit, kruiden of bloemen.  

Basisnoten – houden langdurig aan 

Basisnoten zijn de geuren die als laatste overblijven maar niet geheel onbelangrijk, ze verbinden alle ingrediënten in een parfum. Een kenmerk van deze geuren is dat ze vele uren af blijven geven, soms zelfs de dag erna. De basisnoten volgen de hartnoten op en geven veel diepte en warmte aan je parfum. Voorbeelden van basisnoten zijn houtsoorten zoals harsen, eikenmos en sandelhout.  

Meer informatie?

Ben je benieuwd welke geur het beste bij jou past of wil je advies krijgen? Bezoek de winkel van Riklis Karto en ontdek de wereld van niche parfum! 

 

Gerelateerde berichten

Parfumkalender

{{ error.message }}
{{ getMonthName(month) }}
Selection
Selection