Wat is Patchouli ?

Wat is Patchouli ?

De naam patchouli komt uit Indonesië en is in de 19e eeuw naar het westen gekomen. De naam komt uit de Tamil taal waarbij ‘patch’ groen betekent en ‘ilai’ blad. De meeste mensen die patchouli herkennen, kennen het uit de jaren ’60 of ’70, in deze periode werd de olie veel gebruikt en werd ook wel de geur van de vrijheid genoemd. Nu kom je dit ingrediënt vaak tegen in houtachtige en oriëntaalse geuren en is hij te herkennen aan zijn muskusachtige, zoete, kruidige aroma.

De oorsprong

De plant is een struik die afstamt van de munt familie en hij kan wel tot 1 meter lang worden. De struik komt van origine uit de tropen van Zuidoost-Azië maar wordt in grote hoeveelheden nu verbouwd op verschillende Indonesische eilanden. En in de 19e eeuw is het meegenomen door de Engelsen die de Zijderoute gebruikten, richting het westen.

Waar ruikt patchouli naar?

We zouden de geur van Patchouli omschrijven als een sterke, lichtzoete geur. De geur wordt door sommige als redelijk intens beschouwd maar wanneer de geur wat verdund wordt is hij gouw aantrekkelijker. Want door de donker, muskachtige-aards aromaprofiel vindt men het soms ruiken naar natte grond.

Patchouli wordt vaak gebruikt als basisnoot, omdat de olie als fixeermiddel kan dienen. Dat houdt in dat het de levensduur van andere onderdelen kan verlengen. Het is een goede geur dat makkelijk mixt met andere geuren.

Hoe maak je van de plant een parfumgeur?

Je maakt patchouli olie door de bladeren eerst te laten drogen en vervolgens te destilleren met stoom. Het ingrediënt dat de geur bepaald is de pathcoulol. Dit wordt door de parfumeurs gebruikt in de parfum. Het bijzondere is, is dat de olie van de net zo gerijpt kan worden als wijn. Door het lange rijpen kan de olie een andere geur krijgen, deze wordt dan veel fruitiger en heeft wat een donkere aroma.

Patchouli geuren om te proberen

Hebben wij uw nieuwsgierigheid gewekt? Dit is onze selectie van favoriete niche parfums voor mannen en vrouwen die patchouli bevatten:

  1. Black Aoud (Montale Paris)
  2. Beso Canalla (Beso Beach)
  3. Black Prestigium (Mancera)

Bekijk hier ons gehele assortiment met Patchouli

Gerelateerde berichten

Parfumkalender

{{ error.message }}
{{ getMonthName(month) }}
Selection
Selection